19 november 2012

TITIMADAM - ETT VACKERT MISSTAG FRÅN STUDIETIDERNA

  "Vi antingen äter djur eller har dem som husdjur, 

men vi har alla någonslags kontakt med dem."

Så föddes tanken av det finsk-engelska titiMadam-smyckesmärket. Och nu kan man stöta på dessa djur i akrylplast i över sjuttio ställen i olika hörn av världen. Hur gick det såhär? Dags att ta reda på!

Ännu fem år sedan studerade Tiina Hakala och Adam Rowe möbelformgivning i  London. Och det var meningen att de skulle bli möbelforgivare tills en dag universiotetcampuset fick en ny laserskärare. Där började idén om smyckesdesign. Hakala och Rowe provade på olika arbetsmetoder och stilar och hittade på det sättet sin egen stil av skandinaviskt stilrenhet och brittisk street cred. Smycken skulle bara vara ett prov, en liten penninginsamling under studietieden, men plötsligt blev smyckena väldigt populära. Ingen PR användes, utan Hakala och Rowe litade på sin produkt och på det sättet spred informationen om titiMadam från mun till mun utanför universitetets dörrar.

Men djuren då? En så enkel idé, endast ett djur och en kedja! Därför passar titiMadams smycken så väl till personer i olik ålder, både till kvinnor och män som flickor och pojkar. Färgerna är alltid i huvudrollen och ändras med säsongen. Eftersom alla har någonslags relation till djur tror designarna att alla har lika stark relation även till dessa smycken. Hakala och Rowe har också fått en väldigt start relation till smyckena, eftersom varje smycke är döpt efter deras vänner.

I första början tillverkades smycken i England men ett par år sedan öppnades titiMadam-studion till Rödbergen i Helsingfors, där största delen av smyckena nuförtiden tillverkas. Hakala och Rowe ansvarar själv av designandet och tillverkandet fast ibland besöker även andra unga designare vid planeringsbordet.

Djur är inte endast en stilfråga för Hakala och Rowe. År 2009 gjorde de Animalia-kollektionen, varav 20% av vinsten går till djurskyddsorganisationen Animalia. Även Amnesty, organisationen för mänskliga rättigheter, har ett eget titiMadam-smycke till salu. Roliga smycken kan alltså även föra med sig etisk budskap.

Men namnet då? Varifrån kommer namnet titiMadam? Det är såklart en fusion av Tiinas och Adams barndoms smeknamn. Så simpelt!

TitiMadams hemsida:  www.titimadam.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar